Legislatie

Pre-built LayoutsDocumente necesare pentru obtinerea permisului de conducere auto:

  • Cazier judiciar (valabil 6 luni).
  • Taxa permis auto: 68 RON – se plateste la orice CEC, sau la politia Deva unde sustineti examenul teoretic.
  • Avizul medical (valabil 1 an) – se obtine de la policlinici autorizate si se anexeaza chitanta.
  • Avizul psihologic (valabil 1 an) – se obtine de la cabinete individuale de psihologie autorizate.
  • Fisa scolarizare dactilografiata – se obtine de la scoala de soferi.
  • Foto tip permis auto – nu mai trebuie, poza facandu-se acum la politie.
  • Cerere de inscriere la examen – se obtine de la politie.
  • Copie BI/CI.

Pre-built LayoutsConditii pentru obtinerea permisului de conducere

OUG 41/2016, care conţine prevederi menite să simplifice procedurile administrative existente, modifică astfel Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată. Potrivit noilor articole, examenul auto se va desfăşura după noi reguli: proba teoretică a acestuia va fi înregistrată video, iar cea practică va fi înregistrată audio şi video.Măsurile au fost luate de Guvern pentru a reduce riscurile de corupţie în obţinerea permisului auto.

La articolul 23, după alineatul (9) se introduc patru noi alineate, alineatele (9-1)-(9-4), cu următorul cuprins:

„(9-1) Pentru asigurarea şi verificarea legalităţii examenului de obţinere a permisului de conducere, modul de desfăşurare a probei teoretice se înregistrează video, iar în cazul probei practice atât video, cât şi audio, cu sisteme tehnice de monitorizare. Pentru proba practică, sistemele tehnice de monitorizare se instalează pe autovehiculele folosite la susţinerea probei practice.

(9-2) Prin excepţie de la prevederile alin. (9-1), nu se înregistrează audio sau video proba practică susţinută pentru categoriile AM, A1, A2 şi A.

(9-3) Sistemele tehnice de monitorizare prevăzute la alin. (1) se asigură de către serviciul public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor care organizează examenul de obţinere a permisului de conducere.

(9-4) Procedura şi condiţiile tehnice în care se realizează şi stochează înregistrările prevăzute la alin. (9-1), precum şi măsurile pentru protejarea acestora şi a datelor cu caracter personal se stabilesc, în condiţiile legii, prin ordin al ministrului afacerilor interne.”

Prevederile art. 23 alin. (9-1)-(9-4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată intră în vigoare în termen de 1 an de la data intrării în vigoare a ordonanţe de urgenţă 41.

Totodată, certificatul de cazier judiciar, document ce trebuie ataşat dosarului de înscriere la şcoala de şoferi, va fi eliberat de poliţişti fără a mai fi necesară plata taxei extrajudiciare de timbru, taxă pentru care, până acum, cetăţenii erau nevoiţi să facă un drum în plus la oficiul poştal. De altfel, scutirea de taxa extrajudiciară de timbru la eliberarea cazierului judiciar se regăseşte acum în Legea nr. 117/1999 privind taxele extrajudiciare de timbru, document modificat în acest sens prin OUG nr. 41/2016.

Noi prevederi ale Legii 117/1999 arată că sunt scutite de taxe extrajudiciare de timbru mai multe proceduri, printre care examinarea, în vederea obţinerii permisului de conducere auto, a următoarelor categorii de persoane:

– persoanele cu handicap fizic, pentru obţinerea permisului de conducere valabil pentru autovehiculele din categoriile A, A1, B şi B1, adaptate infirmităţii lor;

– membrii misiunilor diplomatice şi ai oficiilor consulare acreditaţi în România, pe bază de reciprocitate.

 Vezi tabelul cu punctele de penalizare la proba practica

Pre-built Layouts Informatii utile

Cine nu poate obtine permis de conducere.

Iata principalele modificari din Legislatia Rutiera care te-ar putea afecta.

Posibilitatea de a conduce un autoturism este un drept, insa, in acelasi timp, este o obligatie care vine cu o serie de responsabilitati. Anul 2018 vine cu cateva modificari legislative.

Schimbari legate de obtinerea permisului de conducere

Incepand cu ianuarie 2018, persoanele care au insuficienta cardiaca severa ori dispozitive cardiace implantate nu vor mai putea conduce.

De asemenea, bolnavii de diabet care vor sa ia sau sa isi pastreze carnetul trebuie sa treaca pe la medic mai des decat ceilalti soferi.

Prin aceasta decizie, Romania pune in practica o directiva UE din 2016, care a hotarat sa se impuna mai multe restrictii atunci cand vine vorba de boli ce pot pune in pericol viata soferului si viata participantilor la trafic.

Lista principalelor probleme de sanatate cuprinde cateva afectiuni ce se pot dovedi periculoase, cele mai importante fiind urmatoarele:

• Diabetul zaharat
• Simptome de angina
• Operatiile de bypass coronarian
• Probleme legate de hipertensiunea arteriala
• Insuficienta cardiaca
• Cardiomiopatii

Astfel, daca un candidat sau un conducator auto cu diabet zaharat urmeaza un tratament medicamentos, eliberarea sau reinnoirea permiselor se efectueaza numai pe baza avizului medicului diabetolog si, dupa caz, pe baza unor controale medicale periodice efectuate la intervale de maximum 5 ani.

Tinand cont ca peste 1,7 milioane de romani sufera de diabet, aceste modificari pot afecta serios vietile soferilor.

Anumite afectiuni oculare te pot impiedica sa intri in randul soferilor. De exemplu, daca ai mai mult de 8 dioptrii, nu mai poti obtine permisul auto.

Nici cei care au afectiuni neurologice grave nu pot da de permis. Epilepticii, spre exemplu, nu pot sa mai sustina examenul auto, din cauza crizelor care pot aparea in timpul sofatului.

Persoanele cu tulburari mintale grave, congenitale sau dobandite ca urmare a unor afectiuni, traume ori interventii neurochirurgicale, retard psihic sever sau problemele comportamentale grave datorate varstei, dar si tulburarile grave ale capacitatii de judecata, comportament ori adaptabilitate nu pot obtine permisul de conducere.